Guidning

GUIDNING BOMMARS

På UNESCOs världsarvslista står Bommars som en av sju utvalda hälsingegårdar som tillsammans utgör Världsarvet Hälsingegårdar. Gården med sina brunbrända timmerhus ligger vackert beläget i utkanten av byn Letsbo, norr om Ljusdal i nordvästra Hälsingland. I generationer tillbaka har man här haft en stark tradition av att bruka skog och mark. I husen finns inredningi original från år 1848 där festsalen är särskilt utmärkande med färgstarka schablonmålningar och tapeter.

Världsarvsutnämningens fokus ligger i stort på inredningsdetaljerna på gårdarna och de vackert utsmyckade rummen och festsalarna. På Bommars finns  även marmoreringsmålningar, ådringsmålning och schabloner i de intilliggande rummen på husets övervåning. Många fina redskap från arbetet på gården förr i tiden finns bevarade. Många uthus och lador finns bevarade på gården och ladugården som byggdes i slutet av 1800-talet finns kvar. Då var den högst modern med sina tre våningar och är idag i sig fascinerande att studera rent byggnadsmässigt. I boningshuset finns det ursprungliga köket bevarat, här finns många tecken av liv från gården bevarat i märken i väggar, tak och golv att ta del av.  Bommars är privatägt och ägarna, Marie och Karl-Erik, välkomnar till guidade visningar där du både får höra om gården, världsarvet, om livsöden och händelser på gården samt se de vackra högtidsmiljöerna (rummen) som finns bevarade.

SOMMARTID ÖPPET FÖR GUIDNING - OBS I ÅR BEHÖVER ALLA BESÖK FÖRBOKAS.

Pris 200 kr/pers, kaffe ingår.

Gratis för barn under 16 år.


Kontakt: Karl-Erik 076-7851695

och Marie 070-2929862


VARMT VÄLKOMMEN

 

SPECIAL GUIDNING AV BOMMARS


Ta med dina vänner och familj  eller arbetskamrater eller förening. Vi anordnar guidning på Världsarvsgården Bommars utefter ert speciella önskemål eller behov om det önskas. Grupper upp till 70 personer är möjligt, samling på gårdens loge och sedan uppdelning i tre grupper under visningen. Fika eller lunch och i speciella fall går middag med underhållning att ordna. 

För mindre grupper finns möjlighet att avnjuta fika eller speciellt utformad förtäring i något av gårdens vackra rum i samband med firande av speciella tillfällen och högtider. 

Besök Världsarvet Hälsingegårdar Bommars i Letsbo Gruppresa fika Hälsingland

GRUPPER

GUIDNING

Maries bakkonst är allmänt spritt och det kommer ofta grupper till gården för besök. Vid större grupper än 30 personer brukar vi delar upp gruppen i två delar. Beroende på tid som finns att stanna på gården kan två olika guidningar göras och byte efter halva tiden. Eller indelning med en grupp som äter och njuter av omgivningen medan en grupp guidas runt.


Mindre grupper upp till 25 personer kan vid speciella tillfällen boka fika i festsalen eller i ursprungsköket. Möjlighet för större sällskap finns på gårdens höloge, som är iordningställd för musikkvällar och festligheter. På grund av det privata läget och brandrisk är vi restriktiva för uthyrning för större fester.


PRIS GRUPPER

Berätta om din idé eller önskemål samt behov så försöker vi att tillmötesgå dem. Våra standardpriser:


  • Pris från 100 kr per person vid större grupper.
  • Fika med smörgås från 45 kr per person.
  • Hyra av gården för aktivitet, förfrågan tillämpas.
Besök Världsarvet Hälsingegårdar Bommars i Letsbo Gruppresa fika Hälsingland