Det sägs att det är något speciellt som händer när du går in på en Hälsingegård

Om du tillåter dig själv att stanna upp, koppla bort allt annat runt omkring dig och börjar ta in detaljer så tas upptäcker du snart en ny värld...

  10 av 11  

Det speciella med Hälsingegårdar är att alla är unika - det finns ingen som är den andra lik. Nog för att de nästintill alla varit rödmålade och rikt dekorerade en gång i tiden, men det inte det utan snarare olikheterna i de vackra trähusen som fascinerar besökaren och skapar ett sug att besöka fler och upptäcka deras särskiljande detaljer.

Tar du dig tid att se dig runt - ibland med hjälp av lite guidning - upptäcker spännande detaljer som alla har sin historia eller anledning att de finns till.

På Hälsingegården Bommars, som uppfördes mellan år 1846 och 1848, är både gården, byggnaderna och inredningen väl bevarad. Flera detaljer och rum på gården som är i helt originalskick trots att folk alltid - även nu - bott på gården i alla tider.

Hälsingegården Bommars, som under sommaren 2012 var en av de sju gårdarna som tillsammans blev Världsarv kännetecknas karraktäristiskt för gårdens brunbrända fasader (solen), de två boningshusen som står som ett L, lugn och mysig gårdsmiljö, vackra målningar och tapeter interiört.

Vårt fokus i urvalet av bilder här har varit de externa miljöerna och dess spännande byggnadskonst.

Hälsingegården Bommars byggdes under en tidsperiod där allt husarbete i stort sett skedde genom skickligt hantverk. Bysmeder, allmogemålare, snickare som byggde typiskt för sin socken och möbler som tillverkades för just sitt ändamål och byggdes in i väggen. Allt detta gör gårdarna otroligt säregna - inte bara i inredningsdetaljer utan även exteriört med vackra knutar, målningar, fönster, sniderier och detaljer.

Gården Bommars hör till de äldsta gårdarna i byn Letsbo. Boningshusen som står här idag började byggas år 1846 och var färdigställda interört två år senare, år 1848. Bilden är från ett flygfoto taget i mitten av 1900-talet.

Vi brukar säga att alla Hälsingegårdar är byggda utifrån sin plats. Varje socken (gammal kyrkgräns) har sin typiska stil. Bland annat hur furstukvisten är bygd, typiskt för Bommars är att trappen, som det sig bör på Ljusdalsvis, är inbyggd i trapphuset. Detta medför att det går inte att flytta en Hälsingegård till en annan del av Hälsingland och tro att det inte skulle märkas. Rätt fascinerande!

Något som är fascinerande med Bommars och många fler Hälsingegårdar är att de med sina unika byggnationer är inredda så att de på olika sätt upplevs vackra året runt. Det märks speciellt i festsalen i Bommars, beroende på årstid träder fångas färger och olika ljussken upp utifrån, och påverkar hur du upplever rummet både färgmässigt och känslomässigt. Vintertid är det vackert med solens ljus tillsammans med snön, inramningen från den mörkgröna skogen och lampornas sken inifrån husen ut på gården. Medans sommarens alla färger gör sitt.

Så ett tips när du nästa gång besöker en Hälsingegård - stanna upp och insup atmosfären, upptäck detaljerna och låt dig själv ta några avkopplande andetag. Vackra bilder i all ära, men det är något helt annat att uppleva dem på plats.

Varmt välkommen hit och njuta!

Fotograf: Privata foton, Solvei och Evelina Envall

Besöksadress:

Letsbo Färjestadsv. 40 Tallåsen

Bommars Kultur och Natur, Familjen Envall i Letsbo, info@bommars.se

MADE BY ohappa